A vállalat története – Út a globális jelenlétig

A CBRE gyökerei San Franciscóba, 1906-ig nyúlnak vissza. A múlt század negyvenes éveire a később CB Commercialként ismertté váló cég az Egyesült Államok nyugati részének legnagyobb kereskedelmi ingatlan-szolgáltatójává vált. A hatvanas és a hetvenes években a vállalat tőzsdére ment, és a bővítette mind szolgáltatásainak portfólióját, mind földrajzi jelenlétét. Hamarosan teljes körű szolgáltatásokat kínált, egyre több helyen az Egyesült Államokban.

A következő mérföldkő 1989-ben volt, amikor a munkavállalók és mások felvásárolták a vállalatot, és megalakították a CB Commercialt. A kilencvenes években a CB Commercial folyamatosan és lendületesen nőtt, és globális szintre lépve tevékenykedett, hogy megfeleljen ügyfelei igényeinek. A CBRE vezető cégeket vásárolt fel a befektetéskezelés (Westmark Realty Advisors – ma CBRE Global Investors, 1995), a jelzálog-hitelezés (L.J. Melody & Company, 1996), az ingatlan- és létesítménygazdálkodás, valamint a tőkepiaci és a befeketetéskezelés (Koll Real Estate Services, 1997) területén.

A CB Commercial 1998-ban jelentős globális terjeszkedést valósított meg az REI Limited, az 1773-ban, Londonban alapított Richard Ellis nemzetközi ágának felvásárlásával. Ekkor a vállalat CB Richard Ellisre, röviden CBRE-re változtatta a nevét.

Nem sokkal ezután a CBRE megvette a londoni székhelyű Hillier Parker May & Rowdent, az Egyesült Királyság egyik vezető ingatlan-szolgáltatóját. Ezzel a CBRE lett az első olyan ingatlan-szolgáltató, amely képes volt egy közös tulajdonú, közös irányítású vállalaton keresztül integrált ingatlanszolgáltatásokat nyújtani a világ nagy üzleti központjaiban.

2003-ban a CBRE megszerezte az Insignia Financial Groupot, és ezzel New York és London vezető ingatlanszolgáltatójává vált. 2004 júniusában a CBRE sikeresen végrehajtotta első nyilvános részvénykibocsátását. „A” osztályú részvényeivel megkezdődött a kereskedés a New York-i tőzsdén, és 2006-ban a cég bekerült az S&P 500 indexbe is.

2006 végén a CBRE felvásárolta a Trammell Crow Company-t, hogy egy páratlan léptékű és szolgáltatási kínálatot felmutató ingatlan-szolgáltató céget építsen ki. A CBRE globális piacvezetővé vált; nagyvállalatokat, egészségügyi szervezeteket és állami intézményeket is magában foglaló nagy bérlők számára kínált kiszervezési szolgáltatásokat. Az International Association of Outsourcing Professionals következetesen az első helyre rangsorolja a vállalatot az ingatlanhoz kapcsolódó kiszervezési szolgáltatások tekintetében.

A CBRE 2011-ben a hollandiai székhelyű ING Group, N.V. ingatlanbefektetés-kezelő üzletága többségi tulajdonrészének megvásárlásával egy másik kulcsfontosságú üzleti szegmensben tett szert vezető pozícióra. Az akvizícióból létrejövő vállalkozás 90 milliárd dollár értékű befektetést kezelt. Ebben az évben a vállalat a nevét is megváltoztatta CBRE Group Inc.-re, hogy arculata összhangba kerüljön az iparág vezető márkájával.

2013-ban a CBRE a Norland Managed Services Ltd., az Egyesült Királyság és Írország vezető építéstechnikai fejlesztőcégének megszerzésével jelentősen bővítette európai bérlőknek szóló kiszervezési platformját.

2015-ben a Barron's a pénzügyi növekedést és teljesítményt tekintve (500 vállalat közül) a 2. helyre rangsorolta a CBRE-t. Ugyanebben az évben a CBRE a Johnson Controlstól megvette a Global Workplace Solutionst (GWS), amely az integrált létesítménygazdálkodási megoldások szolgáltatója szerte a világon. Az csoport összbevétele először haladta meg a 10 milliárd dollárt.

2016-ban a Forbes a CBRE-t nevezte meg mint Amerika 15. legjobb munkáltatóját, és a Fortune már a negyedik egymást követő évben jelölte meg a CBRE-t, mint az ingatlanszektor egyik legmegbecsültebb vállalatát.